VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Looptijdrente hypotheek bespaart duizenden euro's

Geplaatst op: 27-10-2017, 08:49:35

De Nationale Hypotheekbond heeft de website www.looptijdrente.nl gelanceerd. Hier kunnen consumenten hypotheekberekeningen maken met als uitgangspunt de looptijdrente in plaats van de aanvangsrente. Looptijdrente houdt rekening met het automatisch vervallen van renteopslagen gedurende de looptijd van de hypotheek. Door een hypotheek te kiezen op basis van de looptijdrente kunnen consumenten duizenden euro’s besparen.

Waarom is looptijdrente belangrijk?
Geldverstrekkers hanteren bij aanvang van een hypotheek een rente die is verhoogd met een risico-opslag. Zodra het risico daalt, in de meeste gevallen door maandelijkse aflossing, kan deze renteopslag vervallen. Er zijn verschillende manieren waarop de geldverstrekker de opslag kan laten vervallen:

  • de geldverstrekker verlaagt de opslag automatisch (automatische rentedaling);
    • de geldverstrekker verlaagt de opslag alleen op verzoek van de klant;
    • sommige geldverstrekkers verlagen de opslag alleen aan het einde van de rentevaste periode.

Zelf in actie komen
Ook de hoogte van de renteopslagen verschilt per geldverstrekker. Op www.looptijdrente.nl kunnen consumenten zien of een geldverstrekker de renteopslag automatisch verlaagt. Ook is te zien wat de gemiddelde rente over de looptijd van de hypotheek is. Wanneer consumenten in hun berekening van de maandlasten het vervallen van de renteopslag meenemen, komen zij tot een lagere gemiddelde rente en daarmee lagere hypotheekrentekosten dan wanneer zij alleen uitgaan van de aanvangsrente. Bij een annuïteitenhypotheek van € 200.000 kan dat in totaal een verschil opleveren van meer dan € 10.000. Consumenten die zelf in actie moeten komen om de risico-opslag te verlagen (of dat pas aan het einde van de rentevaste periode kunnen doen), hebben in veel gevallen een fors financieel nadeel ten opzichte van klanten van een geldverstrekker die automatische risicoklasse daling hanteert.

Looptijdrente de nieuwe marktstandaard
Jeroen Oversteegen, directeur van de Nationale Hypotheekbond: “De partijen die in het traditionele hypotheekrente-overzicht als goedkoopste uit de bus komen, zijn over de gehele looptijd van de hypotheek lang niet altijd de voordeligste. De informatie in traditionele hypotheekrenteoverzichten en hypotheekberekeningen is dus misleidend. Zeker wanneer consumenten van plan zijn om langer in hun woning te blijven wonen of extra aflossingen te doen. Op www.looptijdrente.nl kunnen consumenten naast de aanvangsrente ook de looptijdrente zien en zo een beter beeld krijgen van hun toekomstige maandlasten. Ons doel is dat de looptijdrente de consument meer inzicht geeft in de ontwikkeling van zijn maandlasten en dat looptijdrente de nieuwe marktstandaard wordt om hypotheekrentetarieven te presenteren.”

Over de Nationale Hypotheekbond
De Nationale Hypotheekbond vergelijkt en controleert hypotheken. Niet alleen op rente, maar ook op overige kosten. Het doel van de Nationale Hypotheekbond is het zo volledig en onafhankelijk mogelijk informeren van consumenten en het ondersteunen van de adviseur hierin. Zij ondersteunen de consument met gerichte tools en helder geschreven basisinformatie over het vinden, het afsluiten en het onderhouden van een hypotheek.

Bron: www.eufin.nl van 27 oktober 2017

Vorige pagina